Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 5 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Na farsz:
- 5 jajek,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- mała cebula,
- 5 łyżek majonezu,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Ciasto:
Na deskę przesiać mąkę z solą. Wyłożyć na nią zimne masło i posiekać nożem do uzyskania kaszkowatej konsystencji. Dosypać cukier, a na koniec dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Nie należy długo wyrabiać, ponieważ zaczyna się kleić do rąk. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki i wyłożyć do foremek, ugniatając palcami. Ciasto nakłuć widelcem, żeby się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Babeczki piec 10-12 minut w temp. 190ºC. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremki i nałożyć farsz.
Farsz:
Jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu zetrzeć na drobne wiórki. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz kawałki łososia. Wymieszać składniki do uzyskania gęstej pasty, przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastę nałożyć na babeczki i udekorować według uznania.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?