Składniki:
- 300 g purée z pieczonej dyni,
- 150 g roztopionego wiejskiego masła,
- 300 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 170 g cukru,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 60 ml mleka.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski, dodaj cukier i sól (szczyptę). Połącz składniki. W drugiej misce roztrzep jajka i purée z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko. Połącz składniki.
Wszystkie składniki bardzo delikatnie połącz. Pamiętaj kucharzu drogi – WAŻNE - do sypkich składników dodaj jajka z dynią!
Tak przygotowane ciasto wyłóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Po upieczeniu czas na dekorację. Polewa lukrowa - standardowa. Posypka - wiórki z dyni. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Włóż do piekarnika i wysusz aż powstaną wiórki. Posyp polukrowane babeczki. Gotowe.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?