Składniki
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, aromat oraz roztopione masło. Zmiksować składniki i wlać gładką i lśniącą masę na formę (wcześniej obsypaną bułką tartą).
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Rumianą i pachnącą babkę można udekorować lukrem lub ulubioną polewą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Pleszewa i okolic szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?