Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na babkę babci Gabrysi z koła gospodyń wiejskich w Mielżynie

RED
Przepis na babkę babci Gabrysi z koła gospodyń wiejskich w Mielżynie
Przepis na babkę babci Gabrysi z koła gospodyń wiejskich w Mielżynie archiwum
Ten przepis dostaliśmy z koła gospodyń wiejskich w Mielżynie.

Składniki:

  • pół kilo mąki tortowej
  • 5 jaj (całe)
  • 1 kostka margaryny „Kasia”
  • 1 łyżka smalcu
  • 1,5 szklanki cukru
  • ok. 3-4 łyżki kakao
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 mały (18 g) proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Ciasto musi być jak bardzo gęsta śmietana. Do przygotowanej formy kładziemy białe ciasto (trochę mniej niż połowę). Do reszty ciasta dodajemy kakao. Ciemne ciasto wykładamy na białe. Pieczemy ok. 45 do 60 minut w 180 stopniach (długość pieczenia zależy od formy w jakiej jest ciasto).

Idealna polewa cioci Ani

Składniki:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:
Roztopić margarynę, dodać cukier puder, kakao i śmietanę. Po zagotowaniu odstawić. Przygotować żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gorącej polewy. Dobrze wymieszać. Chwilę odczekaj i można polewać ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać kolorową polewę, kakao zastępujemy galaretką w proszku.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Witkowa i gminy Witkowo szukaj zawsze na stronie www.witkowo.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski