Prosty przepis na puszysty i wilgotny sernik bez spodu
Sernik to najpopularniejsze ciasto, które podajemy do kawy i herbaty nie tylko od święta. Jego wykonanie jest stosunkowo proste, a pyszny puszysty i wilgotny sernik można podać na wiele sposobów. Tradycyjny przysmak można podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub frużeliną. Sernik podawany jest również na ciepło z polewą czekoladową lub karmelem.
Idealny sernik naszych mam i babć jest wilgotny i puszysty. Uzyskanie takiego efektu co prawda wymaga lat praktyki i doświadczenia w pieczeniu ciast, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnikach, które sprawią, że masa serowa będzie bardziej puszysta, miękka i odpowiednio mokra. Sprawdź w galerii zdjęć, jak upiec puszysty i wilgotny sernik:
Do przygotowania tradycyjnego sernika nie potrzebujemy ciasta na spód. Najlepiej wykonać go w tortownicy (o średnicy min. 26 cm). Dzięki temu łatwiej wyciągniemy go z formy i będzie prostszy do pokrojenia.
Sernik tradycyjny - przepis
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250g miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jaj
- 1 cukier wanilinowy
- 150 ml śmietanki kremówki (36%)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaki ser wybrać do sernika? Zobacz:
Sposób wykonania:
- Oddzielamy żółtka od białek i odkładamy na później. Białka ubijamy na sztywno i chowamy do lodówki.
- Masło ubijamy na puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku i cukier puder.
- Po uzyskaniu gładkiej masy zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników.
- Drewnianą łyżką lub szpatułką mieszamy delikatnie masę serową z ubitymi wcześniej białkami.
- Tortownicę lub małą blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Formę można też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Celsjusza i pieczemy sernik przez 60 minut.
- Sernik studzimy stopniowo - najpierw należy lekko otworzyć drzwiczki piekarnika, potem wysuwamy sernik, a na koniec letni wyjmujemy z piekarnika.
- Podajemy według uznania - możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Co zrobić aby sernik był wilgotny i puszysty?
Tradycyjny sernik nie jest trudno upiec, więc nawet początkujący pasjonaci cukiernictwa sobie z nim poradzą. Doświadczone gospodynie mają swoje sposoby na pieczenie sernika i sprawdzone triki na to, aby ciasto było zawsze puszyste i wilgotne.
Sprawdź w galerii zdjęć, o czym należy pamiętać, by sernik był mokry i delikatny:
Sprawdź przepis na puszysty sernik.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?