Jak podaje ekspert z Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, powierzchnia zasiewów w tym roku wynosi ok. 201 tys. ha. W momencie, kiedy średnie plony wyniosą ok. 61 ton/ha, zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 12,3 mln ton.
Zobacz także: Ceny żywności. Tańsze warzywa i jaja, droższe mięso i cukier
Efektem dużej podaży będzie wzrost produkcji cukru - do ok. 1,9 mln ton. Przewyższy ona zatem kwotę produkcyjną (1405,6 tys. ton) i krajowe zapotrzebowanie (1705 tys. ton).
Jak podaje IERiGŻ, w czerwcu średnia cen cukru białego wzrosła do 530 dolarów/tonę, a ceny cukru surowego do 405 dolarów/tonę. W kontraktach terminowych na 2017 rok, ceny cukru białego wynoszą zaś 530-550 dolarów/tonę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?