MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prawdziwy chleb i pyszne wypieki w Poznaniu. Piekarze zapraszają na XXIV Święto Chleba

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
3 września po raz kolejny w Poznaniu odbędzie się Święto Chleba. Tym razem w nowej lokalizacji. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji i oczywiście pyszne chleby oraz słodkie wypieki!
3 września po raz kolejny w Poznaniu odbędzie się Święto Chleba. Tym razem w nowej lokalizacji. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji i oczywiście pyszne chleby oraz słodkie wypieki! Łukasz Gdak/zdjęcie archiwalne
3 września po raz kolejny w Poznaniu odbędzie się Święto Chleba. Tym razem w nowej lokalizacji. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji i oczywiście pyszne chleby oraz słodkie wypieki.

XXIV Święto Chleba w Wielkopolsce

Nadchodzi XXIV Święto Chleba w Wielkopolsce. W tym roku wydarzenie odbędzie się 3 września w nowej lokalizacji, jaką będzie Plac Wolności w Poznaniu. Jak podkreślają organizatorzy, tradycyjna impreza przygotowana przez piekarzy niesie za sobą kilka istotnych treści:

- Po pierwsze: chlebowi należy się szacunek i poszanowanie, bo jest głównym i podstawowym pożywieniem, po drugie chodzi o przybliżenie ludziom trudu pracy piekarza, a po trzecie chcemy zachęcić młodych ludzi do nauki tego zawodu

– mówią organizatorzy.

Całe wydarzenie jest organizowane przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP wraz z Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

- Bez chleba nie ma życia. Po to spotykamy się z mieszkańcami, by kontynuować tradycję wypieku dobrego pieczywa. Podczas wydarzenia mają oni choćby okazję rozmów z fachowcami, którzy doradzą, jak wybrać najlepszy chleb

– podkreśla Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Jak wyjaśnia Butka, podstawą dobrego pieczywa jest przede wszystkim kwas. Ponadto, należy zwrócić uwagę choćby na jego kolor czy porowatość. Prawdziwy wiejski chleb zachowa świeżość nawet przez kilka dni.

- Musimy dotrzymywać tych tradycji najdłużej, jak się da. Jak się widzi dzieci rysujące piekarzy podczas pracy, to aż serce rośnie. Zachęcamy wszystkich do wzięcia udziału w Święcie Chleba. Ci, którzy przyjdą, spróbują dobrego pieczywa i na pewno będą zadowoleni

– zachęca Butka.

Święto Chleba. Program:

  • 11:00 – msza święta w intencji Braci Piekarskiej (Fara Poznańska)
  • 12:00 – Inauguracja. Ceremonia Oficjalna
  • 12:45 – Duet Akordeonowy „Akord” cz. 1
  • 13:05 – Prezentacja uczestników XXIV Święta Chleba w Wielkopolsce
  • 13:15 – Maciej Nowicki, electric piano, mini recital
  • 13:30 – Konkurs z wiedzy o pieczywie
  • 13:45 – Duet Akordeonowy „Akord” cz. 2
  • 14:05 – Zespół „LA CRIMA”, koncert przebojów cz. 1
  • 14:30 – Konkurs z wiedzy o piekarstwie (gwara poznańska)
  • 14:45 – Zespół „LA CRIMA”, koncert przebojów cz. 2
  • 15:45 – Konkurs dla dzieci
  • 16:00 – Zespół „LA CRIMA”, koncert przebojów cz. 3
  • 16:20 – Wyniki konkursu dla wystawców
  • 16:30 – Gwiazda XXIV Święta Chleba w Wielkopolsce: Marta Grabowska. Recital piosenek Anny German „Podróże z Anną”
  • 17:30 – Zespół „LA CRIMA”, koncert przebojów cz. 4
  • 18:00 – Zakończenie imprezy

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

Nieopodal Grodziska Wielkopolskiego znajduje się piętrowy, neobarokowy pałac. Został wzniesiony dla Mikołaja Mielżyńskiego w latach 1805-1811. Przebudowany w 1908 r. przez Rogera Sławskiego dla Józefa Kęszyckiego. Wnętrze pałacu zostało zdewastowane po 1945 roku. Od lat stoi pusty. Kiedyś musiało tu być pięknie i może znów będzie, bo obiekt poszukuje nowego właściciela. Wystawiono go bowiem na sprzedaż.Zobacz zdjęcia tej wyjątkowej nieruchomości --->

Neobarokowy pałac w Karczewie od lat stoi pusty. Teraz szuka...

Kuchnia wielkopolska rozwinęła się z kilku równorzędnych tradycji. Przede wszystkim czerpała smaki z kuchni wielkopolskiego dworu, charakteryzującej się celebracją posiłków i obfitością zwierzyny i ryb, ale również z kuchni mieszczańskiej, ściśle trzymającej się przekazywanych z pokolenia na pokolenia przepisów na ciasta, mięsa itp. Ponadto wykorzystuje także kulturę kuchni chłopskiej, która, choć skromniejsza, cieszyła się dużą rozmaitością potraw. Ważny wpływ mieli też ludzie, którzy przywędrowali w okolice Poznania po II wojnie światowej ze Lwowa, Wilna, Podola, Wołynia czy Polesia, przynoszący ze sobą swoje miejscowe zwyczaje kulinarne. Nie można jednak zapominać również o współczesności i smakach aktualnie przywożonych do Polski z całego świata.Sprawdź restauracje związane z kulturą regionu --->

Najlepsze smaki powiatu poznańskiego! Sprawdź restauracje zw...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: W Polsce przybywa pracowników z Ameryki Południowej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski