Festiwal można nazwać sztuką restauracyjną na talerzach poznaniaków. Na każdego uczestnika festiwalu czeka pięć wykwintnych dań, w tym także deser. Swoje popisowe potrawy serwują znani szefowie kuchni tylko w wybranych restauracjach. Wśród nich znajdują się te wyróżnione w prestiżowych przewodnikach Michelin czy Gault&Millau.
Każdy pokaz umiejętności kulinarnych trwa 1,5 godziny. Co można zjeść? Od potraw orientalnych, po tradycyjne dania kuchni polskiej, ale w nowym wydaniu, np.: gołąbki z kaszą, pierogi z kalarepy czy krem z pasternaka.
Festiwal trwa od 6 do 17 lutego w kilku miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Łodzi, Trójmieście, Wrocławiu, na Śląsku i właśnie w Poznaniu. Miejsca można rezerwować na stronie:www.finediningweek.pl. Bilet wstępu kosztuje 119 zł i obejmuje pięć posiłków w formie degustacyjnej, w niektórych miejscach także specjalny koktajl. Festiwal odbywa się dwa razy w roku, zimą i latem.
Ci sami organizatorzy odpowiadają także za Restaurant Week, który jest nieco tańszy, odbywa się wiosną i jesienią oraz obejmuje restauracje niesieciowe.
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?