W czasie wakacji pracownicy Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Poznaniu prowadzą wzmożony nadzór sanitarny. Kontrole odbywają się w obiektach produkujących i sprzedających żywność w miejscowościach wypoczynkowych i trasach turystycznych, w pobliżu jezior i ogródków działkowych oraz na targowiskach.
Zobacz także: Rzecznik Praw Obywatelskich: Brak leków w aptekach to zagrożenie nie tylko zdrowia, ale też życia
Pracownicy sanepidu od 15 do 30 czerwca przeprowadzili 10 kontroli. Sprawdzili m.in. stoiska sprzedaży wędlin na Jarmarku Świętojańskim.
- Nałożyli dwa mandaty na kwotę 500 zł za przechowywanie produktów nietrwałych bez ciągłości łańcucha chłodniczego, brak informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji - informuje Cyryla Staszewska, rzecznik prasowy PSSE.
Sprawdź też:
Od 1 do 28 lipca przeprowadzono już 28 kontroli i nałożono cztery mandaty na kwotę 1300 złotych. Stwierdzono nieprawidłowości w sklepie spożywczym – brudne lodówki, zamrażarki i podłogi oraz przeterminowane środki spożywcze.
W wytwórni lodów zauważono brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych i przeterminowane środki spożywcze natomiast w bistro kary dotyczyły przeterminowanych środków spożywczych, brak identyfikacji owoców mrożonych, niewłaściwe przechowywanie części surowców i brak odzieży ochronnej.
Cyryla Staszewska informuje, że weekendowe kontrole potrwają do 15 września.
Zobacz też:
Sprawdź też:
Kilkanaście osób zatrutych salmonellą na weselu. Sprawę bada prokuratura - zobacz wideo:
źródło: TVN24
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?