Zadaniem 12 uczestników konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski. Przedmiotem tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie dania głównego z użyciem:
- mięso królika
- cebula
- gorczyca
Co ciekawe, danie główne, które uczestnicy mieli przygotować, jurorzy mają nie tylko spróbować, ale też zjeść w całości. Dlatego kucharze starają się wykonać potrawę w mini wersji, czyli powinna ona mieć gramaturę przedziale 160-180 g. Ważne też, by żadne produkty użyte w konkursie nie były poddane wcześniejszej obróbce. Natomiast dopuszcza się użycie produktów przetworzonych i konserwowych, wykonanych samodzielnie.
O tytuł w VI edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku walczyli:
- MICHAŁ KOZŁOWSKI, Hotel PURO, Poznań
- PAWEŁ KUBERA, Hotel DeSILVA Premium, Poznań
- MACIEJ ŚWIERZY, Restauracja Fiesta Del Vino, Poznań
- STANISŁAW GÓRKA, Restauracja MUGA, Poznań
- MARCIN OWSIANNY, Hotel PARK, Poznań
- WOJCIECH BEDNAREK, Restauracja Margeritta, Września
- ROMAN SERDIUK, LAVENDA CAFE, Poznań
- MARCIN ĆWIK, Hotel Pietrak, Gniezno
- MIKOŁAJ ADAMCZYK, Hotel Mercure Poznań Centrum
- ŁUKASZ MALICKI, Nova Kuchnia, Poznań
- ADAM LELEWER, Hotel NAVIGATOR, Zbąszyń
- MACIEJ SIENKIEWICZ, Hotel GRAPE TOWN, Zielona Góra
Wygrał Michał Kozłowski (Hotel Puro Poznań), drugie miejsce zajął Paweł Kubera (Hotel Desilva Premium Poznań) a trzecie przypadło Marcinowi Owsiannemu (Hotel Park Poznań).
W tym roku oceniało zawodników jury w składzie: Mariusz Pieterwas (właściciel i Szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda), Kurt Scheller (szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej), Józef Sadkiewicz (prowadzi w Bydgoszczy między innymi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, Akademię Kulinarną, Akademię Kuchni Myśliwskiej oraz Klub Smakosza), Joanna Ochnia (między innymi właścicielka firmy szkoleniowo - doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, fundatorka Gastronomia na Obcasach), Marcin Budynek (założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka), Tomasz Grabski (Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Europa Centralno-Wschodni), Paweł Kauski (Executive Chef Warsaw Marriott Hotel).
Zwycięzca Konkursu otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który odbędzie się 1-2 października podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gatro i Invet Hotel.
Sprawdź też:
Jak wyprać kurtkę puchową?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?