Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: O tytuł "Wielkopolski Kucharz Roku 2019" walczyło 12 zawodników. Znamy zwycięzcę

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Wielkopolski Kucharz Roku jest wybierany już po raz szósty.
Wielkopolski Kucharz Roku jest wybierany już po raz szósty. Lukasz Gdak
O tytuł "Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego" walczyło 12 kucharzy z całego regionu. To już VI edycja konkursu, podczas którego odkrywane są nowe talenty i prezentowane kulinarne tradycje Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji. Dla młodych kucharzy zwycięstwo w tym konkursie jest przepustką do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku zwyciężył Michał Kozłowski.

Zadaniem 12 uczestników konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski. Przedmiotem tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie dania głównego z użyciem:

  • mięso królika
  • cebula
  • gorczyca

Co ciekawe, danie główne, które uczestnicy mieli przygotować, jurorzy mają nie tylko spróbować, ale też zjeść w całości. Dlatego kucharze starają się wykonać potrawę w mini wersji, czyli powinna ona mieć gramaturę przedziale 160-180 g. Ważne też, by żadne produkty użyte w konkursie nie były poddane wcześniejszej obróbce. Natomiast dopuszcza się użycie produktów przetworzonych i konserwowych, wykonanych samodzielnie.

O tytuł w VI edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku walczyli:

  • MICHAŁ KOZŁOWSKI, Hotel PURO, Poznań
  • PAWEŁ KUBERA, Hotel DeSILVA Premium, Poznań
  • MACIEJ ŚWIERZY, Restauracja Fiesta Del Vino, Poznań
  • STANISŁAW GÓRKA, Restauracja MUGA, Poznań
  • MARCIN OWSIANNY, Hotel PARK, Poznań
  • WOJCIECH BEDNAREK, Restauracja Margeritta, Września
  • ROMAN SERDIUK, LAVENDA CAFE, Poznań
  • MARCIN ĆWIK, Hotel Pietrak, Gniezno
  • MIKOŁAJ ADAMCZYK, Hotel Mercure Poznań Centrum
  • ŁUKASZ MALICKI, Nova Kuchnia, Poznań
  • ADAM LELEWER, Hotel NAVIGATOR, Zbąszyń
  • MACIEJ SIENKIEWICZ, Hotel GRAPE TOWN, Zielona Góra

Wygrał Michał Kozłowski (Hotel Puro Poznań), drugie miejsce zajął Paweł Kubera (Hotel Desilva Premium Poznań) a trzecie przypadło Marcinowi Owsiannemu (Hotel Park Poznań).

W tym roku oceniało zawodników jury w składzie: Mariusz Pieterwas (właściciel i Szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda), Kurt Scheller (szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej), Józef Sadkiewicz (prowadzi w Bydgoszczy między innymi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, Akademię Kulinarną, Akademię Kuchni Myśliwskiej oraz Klub Smakosza), Joanna Ochnia (między innymi właścicielka firmy szkoleniowo - doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, fundatorka Gastronomia na Obcasach), Marcin Budynek (założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka), Tomasz Grabski (Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Europa Centralno-Wschodni), Paweł Kauski (Executive Chef Warsaw Marriott Hotel).

Zwycięzca Konkursu otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019, który odbędzie się 1-2 października podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gatro i Invet Hotel.

Sprawdź też:

od 7 lat
Wideo

Jak wyprać kurtkę puchową?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski