Składniki:
dla tego przepisu potrzebne są tylko śliwki węgierki dojrzałe i słoiki
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, wypestkowujemy. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem i smażymy tak długo, aż śliwki rozgotują się na masę, staną się ciemne i gęste. Powidła najlepiej jest smażyć przez kilka dni z przerwami. Zostawiać masę do ostygnięcia najlepiej na noc. Mieszamy cały czas drewnianą łyżką, by nic się nie przypaliło. Produktem końcowym będzie gęsta, naturalnie słodka masa śliwkowa. Taką gorącą masę wkładamy do gorących, wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy słoiki w piekarniku przez 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?