Kawa 150 lat temu miała "czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu". Pijano ją ze śmietanką czy po turecku? Kto ją parzył i o której godzinie się ją podawano?
Te i wiele innych sekretów z życia właścicieli zamku w Kórniku zdradza Biblioteka Kórnicka, która przygotowała niezwykły film o kawie i o zwyczajach panujących na zamku.
Z filmu dowiadujemy się wiele o historii także samego Kórnika.
"Takiej kawy, jak w Polsce nie ma w żadnym kraju. W Polsce, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, jest do robienia kawy osobna niewiasta. Nazywa się kawiarka".
- Kawa swoją popularność w takiej formie, w jakiej znamy ją dzisiaj, w Europie zyskała dopiero w wieku XV i to nie we wszystkich krajach jednocześnie
- mówi dr Edyta Bątkiewicz-Szymanowska z Polskiej Akademii Nauk, Biblioteka Kórnicka.
W Polsce zaczęto kawę pijać z kolei w wieku XVIII.
Czy dziś nasza poranna kawa smakuje i wygląda tak samo, jak 150 lat temu? Tego dowiedzieć się można oglądając film, przygotowany z muzealnych zbiorów. Z niego diwemy się też, że to Polak założył pierwszą kawiarnię w Wiedniu, a miało to związek z Wiktorią Wiedeńską.
Zobacz:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?