Nie przegap
    Tylko u nas!

    Krystyna Janda: Muszę się skupić, żeby nie dostać medalu partii PiS

    Rozwiń
    Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży?

    Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży?

    Artykuł Partnera

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży?
    Każda przyszła mama wie, jak uciążliwa potrafi być zgaga. Nasila się ona w szczególności w drugim i trzecim trymetrze ciąży, kiedy to kobieta najbardziej przybiera na wadze, lecz niektórym dokucza ona przez całe 9 miesięcy. Jak uporać się ciążową zgagą?
    Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży?
    Przyczyny i objawy zgagi w ciąży

    Zgaga najczęściej pojawia się na skutek przejedzenia, spożycia tłustych lub ostro przyprawionych dań lub u osób z nadwagą. Borykają się z nią także kobiety ciężarne, co związane jest ze wzmożoną produkcją progesteronu w tym okresie. Hormon ten odpowiedzialny jest za przygotowanie błony śluzowej macicy na przyjęcie zapłodnionego jajeczka i utrzymanie ciąży. Niestety, działa również zwiotczająco na mięśnie przewodu pokarmowego, a szczególnie na dolny zwieracz przełyku ułatwiając przedostawanie się kwasów żołądkowych do jego dolnego odcinka. Gdy macica jest znacznie powiększona, zaczyna uciskać na żołądek, w konsekwencji czego niestrawiony pokarm razem z kwasami zostaje wypchnięty do przełyku, co sprawia, że zgaga staje się jeszcze bardziej uciążliwa. Przyszła mama odczuwać może wówczas pieczenie w gardle i okolicy za mostkiem, gorzko – kwaśny posmak w ustach i uporczywe odbijanie się; niekiedy pojawić mogą się także kwaśne wymioty.

    Co na zgagę w ciąży?
    • Zmiana diety – by pozbyć się ciążowej zgagi, niezbędne będzie wyeliminowanie z codziennego jadłospisu potraw ciężkostrawnych i tłustych, dań typu fast-food, zup i sosów w proszku oraz ciast z dodatkiem proszku do pieczenia. Uważać należy także na czekoladę, jako że zawarte w kakao substancje wpływają na pracę zwieracza przełyku. Warto ograniczyć spożywanie słodyczy do minimum – utrudniać mogą one bowiem trawienie. Ciężarne kobiety zrezygnować powinny również z picia napojów zawierających kofeinę. Związane jest to z faktem, że podrażniają śluzówkę przełyku. W ciąży nie należy pić także napojów gazowanych – znajdujący się w nich dwutlenek węgla rozciąga żołądek powodując identyczny efekt, jak w przypadku zjedzenia zbyt obfitego posiłku. Co ciekawe, u osób borykających się ze zgagą niewskazane jest picie mięty, jako że pobudza ona wydzielanie soków trawiennych.
    • W ciąży, zamiast 3 dużych posiłków należy jeść 5-6 mniejszych, w około 2-3 godzinnych odstępach czasowych – nie dopuścimy w ten sposób do przepełnienia żołądka. Spożywać powinno się je powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs. Po jedzeniu należy odpocząć przez kilka minut w pozycji siedzącej, dzięki czemu pokarm będzie się przesuwał w odpowiednim kierunku. Oprócz tego, zaleca się spożywanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami – picie w trakcie jedzenia może doprowadzić do nadmiernego rozciągania żołądka
    • Odpowiednia pozycja do snu – osoby, które męczy zgaga w ciąży, nie powinny leżeć płasko na wznak, lecz utrzymywać głowę powyżej żołądka. Niewystarczające będą wówczas dodatkowe poduszki, jako że unosimy wówczas wyłącznie głowę oraz odcinek szyjny. Zamiast tego, należy unieść pod kątem cały materac, dzięki czemu treść żołądka nie będzie w stanie powrócić
    • Unikanie wysiłku – powiększający się w ostatnich miesiącach ciąży brzuch sprawia, że przyszła mama może mieć problem z wykonywaniem nawet najprostszych czynności takich, jak chociażby wiązanie butów. Każdy wysiłek fizyczny wiąże się z intensywną pracą mięśni brzucha, który to raz unosi się, raz opada. Oprócz tego, maluch bardziej napiera wówczas na żołądek, co sprzyja powstawaniu zgagi. W związku z tym, poprośmy partnera lub inne bliskie osoby o pomoc w codziennych czynnościach i obowiązkach


    Zioła na ciążową zgagę

    Zanim sięgniemy po dostępne w aptekach leki na zgagę w ciąży, wypróbujmy naturalnego sposobu, jakim są zioła takie, jak:
    • Prawoślaz lekarski – wytwarza on gęsty śluz pokrywający błony śluzowe przełyku. Łyżeczkę sproszkowanego korzenia prawoślazu mieszamy dokładnie w szklance, a następnie powoli wypijamy
    • Siemię lniane – 1-2 łyżeczki nasion zalewamy połową szklanki wrzątku, a po wystygnięciu dodajemy odrobinę wody i wypijamy całość, najlepiej przed snem. Tego typu kisiel tworzy na ściance przełyku szczelną warstwę chroniącą przed kwasami żołądkowymi
    • Majeranek – ćwierć jego łyżeczki mieszamy z ćwiercią łyżeczki kminku, bierzemy do ust, mieszamy dokładnie ze śliną i połykamy. Nieprzyjemne pieczenie w przełyku powinno zniknąć
    • Wiązówka błotna – jedną jej łyżeczkę zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy, zaparzamy przez około 15 minut i wypijamy po ostudzeniu


    Źródła:

    Czytaj także

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama