Dyspepsja, czyli niestrawność

    Dyspepsja, czyli niestrawność

    Artykuł Partnera

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Dyspepsja, czyli niestrawność
    Słowo dyspepsja brzmi tajemniczo, a znaczy dokładnie niestrawność. Problemy z trawieniem mogą mieć różnorakie podłoże, jednak zawsze prowadzą do obniżenia jakości życia i dyskomfortu, szczególnie w sytuacjach społecznych. Czujemy się ociężali, mamy problemy z wypróżnieniem, zgaga oraz ból w okolicy żołądka i mostka. Jak więc zapobiegać i leczyć dyspepsję?
    Dyspepsja, czyli niestrawność

    Objawy dyspepsji


    Generalnie szacuje się, że nawet 30% populacji doświadcza niestrawności, czy to chwilowej czy też w formie przewlekłej. Około 40% z nich ma następnie diagnozowaną jakąś chorobę układu trawienia, natomiast pozostałe przypadki to objawy przejedzenia lub sprawka innych czynników.

    Jeśli pojawia się uczucie pełności po posiłku, które utrzymuje się dłużej niż powinno, uczucie ciężkości i wypełnienia, odbijanie, zgaga, ból w przełyku lub żołądku, ucisk w mostku, nudności lub nawet wymioty. Objawów jest sporo. Jeśli kilka z nich występuje równocześnie warto zastanowić się czy nie doświadczamy właśnie niestrawności. O objawach przewlekłych mówimy, jeśli doświadczamy ich przez przynajmniej 3 miesiące z rzędu. Jednorazowe uczucie sytości czy zgagi nie jest niebezpieczne, iż zazwyczaj wiąże się z tym, że za dużo zjedliśmy i zwyczajnie żołądek potrzebuje czasu, aby się opróżnić. Podobnie, kiedy zjemy coś głęboko smażonego lub ciężkostrawnego. Najczęściej podobne objawy zdarzają się w okresie świąt, kiedy nie potrafimy sobie odmówić smakołyków. Jeśli natomiast objawy ciągną się miesiącami i utrudniając codzienną egzystencję, konieczna jest konsultacja z lekarzem.

    Nieleczona dyspepsja może sama w sobie być powodem wystąpienia poważniejszych schorzeń, np. podczas napadów zgagi kwas żołądkowy cofa się do przełyku, może uszkadzać błonę śluzową, a to w konsekwencji prowadzi do powstawania wrzodów przełyku. Zazwyczaj jednak chroniczna niestrawność jest objawem innych schorzeń, które warto zdiagnozować zanim będzie za późno.

    Dyspepsja organiczna czy czynnościowa?


    Dyspepsję możemy podzielić ze względu na przyczynę występowania na organiczną i czynnościową.
    • Organiczna – kiedy przyczyną dolegliwości jest de facto inne schorzenie. Może wskazywać na choroby żołądka, dwunastnicy, problemy z woreczkiem żółciowym, choroby wątroby, rak jelita, przewlekłe zapalenie trzustki czy choroba refluksowa.
    • Czynnościowa – trudniejsza do leczenia, gdyż jej przyczyny nie są do końca znane. Trudno jest ustalić bezpośredni związek z konkretną chorobą. Leczenie tej formy dyspepsji opiera się na łagodzeniu samych objawów. Zwraca się uwagę, że często doświadczają jej osoby neurotyczne i żyjące w stresie. Udowodniono silny wpływ naszej psychiki na ogólny stan organizmu.

    Zapobieganie chorobie


    Osoby, które często doświadczają niestrawności, mogą ratować się przede wszystkim dietą. Zalecana jest nie tylko w przebiegu formy czynnościowej, ale przede wszystkim w dyspepsji organicznej. Kiedy przyczyną występowania niestrawności jest na przykład choroba wątroby czy dróg żółciowych konieczne jest zastosowanie dedykowanej diety, która odciąży ten organ, aby mógł się zregenerować. Sposób odżywiania osób z chroniczną niestrawnością nie musi być ubogi i monotematyczny. Ważne by szanować swój żołądek i nie dostarczać mu produktów, które mogą go urazić. To wykluczenie z diety produktów bardzo przetworzonych oraz głęboko smażonych. W początkowej fazie leczenia warto zastosować restrykcyjną dietę dla osób z chorym żołądkiem by później po kolei wprowadzać nowe produkty i obserwować własny organizm. Może się okazać, że szkodzi nam jedynie konkretna grupa produktów i nie musimy rezygnować z innych. Osoby z dyspepsją dzięki temu, że bardziej zwracają uwagę na to co jedzą generalnie mogą uchodzić za lepiej wyedukowane w kwestiach odżywiania. Czasy, kiedy jadło się kleik ryżowy i sucharki na szczęście dawno minęły. Na półkach w sklepach dużo łatwiej dostać produkty niskoprzetworzone, lekkostrawne i zwyczajnie zdrowsze.

    Więcej o dyspepsji poczytasz na stronie: http://www.iberogast.pl/.

    Leczenie dyspepsji


    Leczenie niestrawności opiera się głównie na diecie i łagodzeniu objawów w przypadku dyspepsji czynnościowej. Aby wyleczyć niestrawność organiczną niekiedy konieczna jest ingerencja chirurgiczna, kiedy np. powodem są wrzody żołądka lub rak jelita. Także w pierwszej kolejności leczy się chorobę samą w sobie, a w drugiej skupia się na niestrawności. Często obok innych schorzeń powodem dla pojawiania się dyskomfortu trawiennego jest zespół jelita drażliwego. Choroba autoimmunologiczna o nieokreślonej etiologii.

    Kiedy powodem jest niestrawność czynnościowa warto oprócz restrykcyjnej diety wspomagać się środkami naturalnymi, ziołowymi. Napar z siemienia lnianego wspomaga trawinie, a jednocześnie pokrywa przełyk i ścianę żołądka ochronną warstwą śluzu. Melisa natomiast pozwoli ukoić nerwy, które często są bezpośrednią przyczyną występowania zgagi. Owoce kminku pomagają na nadmiernie gromadzące się gazy, a ostropest plamisty wspomaga funkcjonowanie i procesy regeneracyjne w wątrobie. Korzeń lukrecji i mięta wspomagają natomiast samo trawienie.

    Czytaj także: Czy istnieje dedykowany lek na jelita? - śląskie - NaszeMiasto.pl

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo