Warzywa są ważnym składnikiem naszej diety, bo dostarczają nam wielu witamin i składników mineralnych, takich jak, m.in.: potas, magnez, żelazo, witamina C, E, witaminy z grupy B i betakaroten. Są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
**
Zdrowe warzywa powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie
**
Co roku, na wiosnę zazwyczaj zadajemy sobie pytanie: czy powinniśmy jeść nowalijki? Mogą one przecież zawierać wiele niebezpiecznych związków, zwłaszcza azotanów i azotynów. Poza tym nie są one jeszcze tak bogate w witaminy, jak wtedy, gdy rzeczywiście jest pełnia sezonu, a ich smak też nie jest jeszcze najlepszy.
A tak naprawdę, o to, jakie warzywa kupujemy, powinniśmy dbać przez cały rok. Wiadomo, że przy uprawie często nadużywa się nawozów sztucznych, by poprawić wygląd warzyw i owoców, który przyciągnie kupujących. Istotna jest również forma ich transportu – zwykle, żeby przetrwały długą drogę, stosuje się dodatkowe środki chemiczne.
Na pewno więc warto sprawdzać, z jakiego kraju pochodzą. Jeśli sezon na któreś warzywa jest właśnie u nas, wybierzmy rodzime.
Zdrowe warzywa to te pochodzące z ekologicznych upraw. To one zawierają najwięcej składników odżywczych, więc jeżeli mamy taką możliwość kupujmy je nawet za wyższą cenę. Najlepiej bowiem, gdy mamy pewność, że warzywa pochodzą z polskich gospodarstw od rolników z odpowiednim certyfikatem lub też od naszych zaprzyjaźnionych gospodarzy.
Zdrowe warzywa możemy także uprawiać w swoich przydomowych ogródkach, na działkach, a niektóre nawet w skrzynkach na balkonach. W ten sposób na pewno można mieć własne rzodkiewki, sałatę, szczypiorek, koperek i rozmaite zioła. a nad
kontakt z dietetykiem: [email protected], tel. 694 84 00 84
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?