Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Płatki śniadaniowe - które z nich powinniśmy serwować sobie na śniadanie, jeśli chcemy się zdrowo odżywiać?

NAD
Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy
Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy Archiwum
Jakie płatki wybrać na zdrowe śniadanie? Radzi Nadzieja Szukała, doradca żywieniowy. Chcesz jeść zdrowo? Przeczytaj!

Dla wielu z nas płatki śniadaniowe są pierwszym posiłkiem każdego dnia. Często nie czytając etykiet wybieramy słodzone mieszanki musli lub płatków kukurydzianych. Czy to naprawdę dobry wybór?

Płatki śniadaniowe - które są zdrowe?
Zdecydowanie lepiej będzie, jeśli wybierzemy na przyklad płatki jaglane, które są bogatym źródłem witaminy B, a także wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają koncentrację dzięki zawartości lecytyny, wzmacniają włosy, paznokcie oraz poprawiają stan cery, bo zawierają też kwas krzemowy. Są dobre dla osób nietolerujących glutenu.

Płatki śniadaniowe - które są zdrowe?
Podobnie jak płatki ryżowe, które charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu, a są doskonałym źródłem magnezu i żelaza.

Płatki śniadaniowe - które są zdrowe?
Płatki orkiszowe, o lekko orzechowym smaku, są natomiast bogatym źródłem błonnika pokarmowego, białka, witamin E, A i D. Są lekkostrawne i łatwo przyswajane przez organizm. Wzmacniają go oraz podnoszą jego odporność.

Płatki śniadaniowe - które są zdrowe?
Płatki jęczmienne są bogate w witaminy z grupy B, niacynę, wapń, magnez, fosfor i potas. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Dzięki swoim właściwościom obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Płatki śniadaniowe - które są zdrowe?
Podobne działanie mają płatki owsiane. Są nie tylko źródłem witamin z grupy B, E, PP ale także białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się naszej skóry. Badania wykazały, że płatki te zawierają też substancje psychogenne, które zmniejszają uczucie zmęczenia i nerwowości.

Wszystkie z tych płatków stanowią pełnowartościowy, zdrowy dodatek śniadaniowy. Możemy je jeść rano z mlekiem, jogurtem i owocami, albo dodać do sałatki lub wykorzystać jako zdrową panierkę do mięsa na obiad.


Chcesz skontaktować się z dietetykiem?

[email protected]
tel. 694 84 00 84

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski