ZOBACZ TEŻ: Bomba witaminowa na obiad
Sezon na zbiór szczawiu trwa. Warto włączyć to warzywo do kulinarnego menu, ponieważ zawiera cenne dla zdrowia witaminy, jak: C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Szczaw kojarzy się przede wszystkim z zupą szczawiową, jednak jego kwaśne listki z powodzeniem możemy dodawać do innych potraw. Doskonale smakuje jako dodatek do omletu z żółtym serem. Można też przygotować zupę szczawiową.
Omlet ze szczawiem i serem żółtym
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g liści szczawiu
- 3-4 łyżki startego sera żółtego
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser np. Gouda MSM Mońki.
Szczaw myjemy, odrywamy łodyżki, zwijamy w rulony i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie.
Dodajemy jajka i całość mieszamy. Omlet smażymy na małym ogniu aż spód się zarumieni, po czym przewracamy na drugą stronę.
Gotowy omlet posypujemy startym serem i doprawiamy pieprzem.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- piersi z kurczaka
- dwie garście szczawiu
- 3 łyżki masła
- śmietana
- mąka
- sól
- jajka na twardo
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Ugotować rosół z piersi kurczaka.
Szczaw obrać z łodyg idących środkiem liścia, opłukać wycisnąć i posiekać na surowo.
Wrzucić na masło, posolić i dusić do miękkości. Można dodać odrobinę cukru, żeby nie stracił koloru.
Do rosołu dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i szczaw. Zagotować.
Podawać na talerzu z jajkiem na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?