18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: Pierogi z ziemniakami i cebulą po ukraińsku

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Będąc na ukraińskiej wsi, dobrze zastanów się, zanim powiesz, ile pierogów chcesz zjeść. Niektóre gospodynie robią je tak duże, że po zjedzeniu dwóch już będziesz najedzony.

Składniki dla ciasta:

  • 450 gramów mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól
  • soda

Składniki dla nadzienia:

  • 5-6 średnich ziemniaków (500 gramów)
  • 2 cebule
  • 70-100 gramów masła
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieram, kroimy w grube kostki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zlewamy wodę, dodajemy do rondla z ziemniakami połowę masła i robimy puree. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się zarumieni.

Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z solą. Następnie sodę dodajemy do śmietany i porządnie mieszamy. Śmietanę z sodą dodajemy do mąki i - stale mieszając i podlewając wodą - zagniatamy ciasto średniej gęstości. Gotowe ciasto zawijamy w folię na 15-20 minut, żeby ciasto trochę urosło.

W międzyczasie do ziemniaczanego puree dodajemy pieprz i połowę smażonej cebuli, dobrze wszystko mieszamy.

Po upływie 20 minut, ciasto wyciągamy z folii. Dzielimy na cztery części i rolujemy. Każda taką rolkę kroimy na plastry o grubości 2 centymetrów. Wszystkie kawałki ciasta wałkujemy do niezbyt grubych krążków. Tak przygotowane trzymamy pod serwetką, żeby nie wyschły.

Na środek krążka kładziemy niepełną łyżeczkę nadzienia z ziemniaków i cebuli. Brzegi pieroga mocno zalepiamy. Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody, lekko mieszamy, żeby nie przylepiły się do dna, i gotujemy 2-3 minuty, po tym jak wypłyną na górę.

Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy do miski z masłem. Posypujemy pierogi smażoną cebulą lub jak kto woli skwarkami ze słoniny. Na Ukrainie jedzą te pierogi... ze śmietaną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski