Składniki dla ciasta:
- 450 gramów mąki
- 3 łyżki śmietany
- 100 ml ciepłej wody
- sól
- soda
Składniki dla nadzienia:
- 5-6 średnich ziemniaków (500 gramów)
- 2 cebule
- 70-100 gramów masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieram, kroimy w grube kostki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zlewamy wodę, dodajemy do rondla z ziemniakami połowę masła i robimy puree. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się zarumieni.
Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z solą. Następnie sodę dodajemy do śmietany i porządnie mieszamy. Śmietanę z sodą dodajemy do mąki i - stale mieszając i podlewając wodą - zagniatamy ciasto średniej gęstości. Gotowe ciasto zawijamy w folię na 15-20 minut, żeby ciasto trochę urosło.
W międzyczasie do ziemniaczanego puree dodajemy pieprz i połowę smażonej cebuli, dobrze wszystko mieszamy.
Po upływie 20 minut, ciasto wyciągamy z folii. Dzielimy na cztery części i rolujemy. Każda taką rolkę kroimy na plastry o grubości 2 centymetrów. Wszystkie kawałki ciasta wałkujemy do niezbyt grubych krążków. Tak przygotowane trzymamy pod serwetką, żeby nie wyschły.
Na środek krążka kładziemy niepełną łyżeczkę nadzienia z ziemniaków i cebuli. Brzegi pieroga mocno zalepiamy. Gotowe pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody, lekko mieszamy, żeby nie przylepiły się do dna, i gotujemy 2-3 minuty, po tym jak wypłyną na górę.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy do miski z masłem. Posypujemy pierogi smażoną cebulą lub jak kto woli skwarkami ze słoniny. Na Ukrainie jedzą te pierogi... ze śmietaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?