MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki wieprzowe z krewetką i ricottą

Katarzyna Sklepik
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szparagami, krewetką i ricottą
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szparagami, krewetką i ricottą Waldemar Wylegalski
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe
  • makaron spaghetti
  • zielone szparagi oliwki
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cytrynowy
  • krewetki
  • czosnek
  • ser ricotta
  • cebula
  • pomidory
  • bazylia
  • papryka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
POLĘDWICZKI: Mięso rozbijamy na cienkie plastry, ricottę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, szparagi blanszujemy, krewetki oczyszczamy ze skorupki.

Na rozłożony plaster mięsa kładziemy ser, krewetki i szparagi - całość rolujemy jak zrazy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego - do 160 stopni - piekarnika. Pieczemy maksymalnie 15 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

MAKARON: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek tak, by był al dente (lekko twardy)

SOS NAPOLI: cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek. Potem dodać paprykę i dusić, aż papryka zmięknie. Dorzucić pokrojone pomidory i bazylię. Dusić na małym ogniu

PODANIE: makaron mieszamy z sosem, polędwiczki kroimy na dwa większe kawałki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski