Składniki:
- polędwiczki wieprzowe
- makaron spaghetti
- zielone szparagi oliwki
- sól,
- pieprz,
- pieprz cytrynowy
- krewetki
- czosnek
- ser ricotta
- cebula
- pomidory
- bazylia
- papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
POLĘDWICZKI: Mięso rozbijamy na cienkie plastry, ricottę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, szparagi blanszujemy, krewetki oczyszczamy ze skorupki.
Na rozłożony plaster mięsa kładziemy ser, krewetki i szparagi - całość rolujemy jak zrazy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego - do 160 stopni - piekarnika. Pieczemy maksymalnie 15 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
MAKARON: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek tak, by był al dente (lekko twardy)
SOS NAPOLI: cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek. Potem dodać paprykę i dusić, aż papryka zmięknie. Dorzucić pokrojone pomidory i bazylię. Dusić na małym ogniu
PODANIE: makaron mieszamy z sosem, polędwiczki kroimy na dwa większe kawałki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?