Składniki:
- 2 sztuki polędwiczek jagnięcych
- 0,08 kg kaszy jaglanej
- 1 sztuka groszku cukrowego
- 50 g drobnych świeżych kurek
- śmietana 30%
- cebula
- por
- czosnek
- sól,
- pieprz,
- tymianek
- czerwone
- wino
- miód
Marynata do mięsa:
- miód 1 łyżka
- 5 łyżek czerwonego wina
- świeży tymianek
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Sos:
- śmietana 30% 100 ml
- cebula - 1/4 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- sól,
- pieprz
- kurki - 50 g
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek pokroić w talarki - całość podsmażyć do zeszklenia na maśle. Dodać kurki po chwili wszystko zalać śmietaną i zredukować, aż zgęstnieje. Całość doprawić solą i pieprzem.
Zamarynowane polędwiczki podsmażyć na maśle ze wszystkich stron i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5 minut (całość uzależniona jest od tego, jak mocno wysmażone mięso chcesz uzyskać).
Risotto z kaszy jaglanej: Przesmaż por i czosnek na oliwie. Dodaj kaszę jaglaną podlewaj rosołem, nieustannie mieszając. Gdy kasza jaglana będzie gotowa, dodaj wino, masło, na koniec dodaj groszek cukrowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody