18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podudzia w sosie śmietankowym z kurkami

Jolanta Perz-Straga
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Jolanta Perz-Straga
Prezentujemy przepis na podudzia w sosie śmietankowym z kurkami. Jego autorem jest Jolanta Perz-Straga.

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
  • sól Halit, Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz
  • 25 dag kurek
  • 150 ml śmietany 36 %
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą ostrego noża zeskrobujemy resztki mięsa, oraz odcinamy torebki stawowe. Nacieramy podudzia przyprawami, zostawiamy na 30 minut w lodówce i podsmażamy na 1 łyżce oleju z każdej strony, podlewamy wrząca wodą i dusimy przez mniej więcej 30 minut. W osobnym rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę z kurkami, doprawione solą i pieprzem.

Wyciągamy mięso, wlewamy do płynu z duszenia podudzi śmietanę i łączymy za pomocą trzepaczki, Wsypujemy duszone kurki z cebulką, dodajemy pojedyncze listki tymianku, mieszamy i chwilkę całość dusimy.

Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski