Składniki:
- 4 podudzia kurczaka
- sól Halit, Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz
- 25 dag kurek
- 150 ml śmietany 36 %
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą ostrego noża zeskrobujemy resztki mięsa, oraz odcinamy torebki stawowe. Nacieramy podudzia przyprawami, zostawiamy na 30 minut w lodówce i podsmażamy na 1 łyżce oleju z każdej strony, podlewamy wrząca wodą i dusimy przez mniej więcej 30 minut. W osobnym rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę z kurkami, doprawione solą i pieprzem.
Wyciągamy mięso, wlewamy do płynu z duszenia podudzi śmietanę i łączymy za pomocą trzepaczki, Wsypujemy duszone kurki z cebulką, dodajemy pojedyncze listki tymianku, mieszamy i chwilkę całość dusimy.
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?