18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plyndze, czyli po prostu... placki ziemnaczane

Katarzyna Sklepik
Tę potrawę zna nie tylko Wielkopolska. Ale tylko tutaj jada się je z cukrem.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
jajko
olej lub smalec do smażenia
cukier

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, płuczemy je i ścieramy na tarce (jak kto woli: na drobnych oczkach lub w paseczki), następnie dodajemy mąkę pszenną w takiej ilości, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Dodajemy jajko, by plyndze zrobiły się pulchne, dodajemy sól do smaku i dobrze mieszamy.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Tak przygotowane ciasto, nakładamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej (lub smalec - jak kto lubi) i formujemy dwa plyndze.

Kiedy ich brzegi lekko się przypieką, trzeba placki przewrócić na drugą stronę. Gdy będą jasnobrązowe, ściągamy je z patelni i posypujemy cukrem.

Jemy je zaraz po usmażeniu. Są wtedy kruche i chrupiące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski