Składniki:
1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
jajko
olej lub smalec do smażenia
cukier
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, płuczemy je i ścieramy na tarce (jak kto woli: na drobnych oczkach lub w paseczki), następnie dodajemy mąkę pszenną w takiej ilości, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Dodajemy jajko, by plyndze zrobiły się pulchne, dodajemy sól do smaku i dobrze mieszamy.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Tak przygotowane ciasto, nakładamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej (lub smalec - jak kto lubi) i formujemy dwa plyndze.
Kiedy ich brzegi lekko się przypieką, trzeba placki przewrócić na drugą stronę. Gdy będą jasnobrązowe, ściągamy je z patelni i posypujemy cukrem.
Jemy je zaraz po usmażeniu. Są wtedy kruche i chrupiące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?