Płonący sorbet truskawkowy z lodami śmietankowymi
Składniki
lody śmietankowe
- 2 jajka
- 300 ml śmietanki kremówki (30%)
- 100 gramów cukru
- 1 łyżka stołowa przegotowanej ciepłej wody
sorbet truskawkowy
- 300 gramów świeżych truskawek
- 2/3 łyżki stołowe cukru pudru
- szczypta soli
dodatki
- 1 granat
- 1 mała puszka liczi
- 50 gramów truskawek
- rurki waflowe
- liście świeżej mięty lub melisy
- 5 ml spirytusu
SPOSÓB WYKONANIA
LODY ŚMIETANKOWE:
Do jednej miski wlewamy oddzielone białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę dodając połowę cukru. Do drugiej miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Do ostatniej wkładamy żółtka, pozostałą część cukru i łyżkę wody. Wszystko miksujemy do uzyskania jednakowej białej konsystencji. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać, przełożyć do plastikowej miski, przykryć i mrozić około 12 godzin.
SORBET TRUSKAWKOWY
Truskawki umyć, oczyścić i opłukać. Wszystkie truskawki zmiksować, do otrzymanej masy dodać cukier puder i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, przelać do dwóch foremek wyłożonych folią spożywczą, przykryć i mrozić przez około 5 godzin (za formy posłużyły mi wysokie smukłe szklanki od drinków).
Owoc granatu obrać, wydobyć nasiona beż żółtawych części. Truskawki umyć, oczyścić i opłukać, po czym pokroić w ósemki wzdłuż owocu. Liczi pokroić na cztery części.
Wszystkie owoce wymieszać i włożyć na dno pucharka, włożyć rurkę, następnie dodać po bokach lody śmietankowe, a na środku sorbet truskawkowy. Z boku rurki uformować śmietanką małą górkę, a na górę położyć listek mięty/melisy.
W sorbecie wywiercić nożem mały otwór na spirytus. Do wcześniej zrobionego otworu wlać spirytus i podpalić.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?