Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

NASZE DOBRE WIELKOPOLSKIE Kiełbasa biała parzona wielkopolska

RED
ZM Szajek z Granowa uzyskały certyfikat uprawniający do posługiwania się nazwą „Kiełbasa biała parzona wielkopolska”, która uzyskała status Chronionego Oznaczenia Geograficznego na terenie Unii Europejskiej.

Jej wyjątkowość polega na tym, że jedynymi składnikami są mięso wieprzowe kl. I z szynki, sól, pieprz, czosnek i majeranek. I to właśnie wyróżnia ją na tle innych kiełbas. Warto zaznaczyć, że tylko nieliczne firmy otrzymały ww certyfikat. Ciekawostką jest fakt, iż najstarsze zapiski świadczące o wyrobie tej kiełbasy pochodzą już z roku 1885.

W plebiscycie „Nasze Dobre Wielkopolskie” po raz kolejny biorą udział Zakłady Mięsne Szajek z Granowa. W 2015 roku kiełbasa polska firmy Szajek okazała się najlepsza w Wielkopolsce!
 
Rodzinna firma zdecydowanie ma się czym pochwalić - jest jednym z najstarszych zakładów w Polsce zajmujących się przetwórstwem mięsa. Została założona w 1905 roku przez Eustachiusza Kliksa, a obecnie prowadzona jest przez jego wnuczkę Anielę Szajek oraz trzech prawnuków: Gerarda, Bartosza i Krzysztofa. Od początku swojej działalności zakład funkcjonuje w Granowie. Z roku na rok zainteresowanie produktami wzrasta, dlatego firma wciąż się powiększa. Obecnie zatrudnia aż 180 wykwalifikowanych pracowników.

Zakład można zaliczyć do jednego z najbardziej nowoczesnych nie tylko w rejonie Wielkopolski, ale i w kraju. Spełnia wszelkie wymogi i standardy UE. Produkty oferowane przez Zakład są bardzo zróżnicowane. W asortymencie znajdziemy mięso z wieprzowiny, drobiu i wołowiny. W każdym z produktów charakterystyczna jest wysoka zawartość mięsa. Wszystkie łączy jednak wysoka jakość i dbałość o najmniejszy szczegół. Nasze wyroby są bardzo dobrze przyprawione, tak po wielkopolsku.

ZM Szajek z Granowa uzyskały certyfikat uprawniający do posługiwania się nazwą „Kiełbasa biała parzona wielkopolska”, która uzyskała status Chronionego Oznaczenia Geograficznego na terenie Unii Europejskiej. Jej wyjątkowość polega na tym, że jedynymi składnikami są mięso wieprzowe kl. I z szynki, sól, pieprz, czosnek i majeranek. I to właśnie wyróżnia ją na tle innych kiełbas. Warto zaznaczyć, że tylko nieliczne firmy otrzymały ww certyfikat.”

Kiełbasa biała parzona wielkopolska oraz szeroka gama innych produktów Zakładów Mięsnych „Szajek” dostępna jest w 18 sklepach własnych na terenie Wielkopolski, w ponad 150 innych sklepach oraz w hurtowniach na terenie województw lubuskiego, dolnośląskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i pomorskiego. Warto zaznaczyć, że Zakłady Mięsne „Szajek” dwukrotnie zdobyły tytuł Najlepszy Producent Wędlin w kategorii zakładów większych przyznawanego na Międzynarodowych Targach Polagra.

Zakłady Mięsne SZAJEK
ul. Poznańska 50 B
62-066 Granowo
Tel./fax. 61 44 72 206
[email protected]
www.szajek.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski