Głos Wielkopolski

    Chleb Kresowy Piekarni Kucz z Nowego Tomyśla

    Piekarnia Kucz z z Nowego Tomyśla proponuje do konkursu chleb Kresowy. Jest to chleb czystożytni, na wielofazowym kwasie piekarskim i jak nakazuje tradycja z dodatkiem ziemniaków. Nasz Kresowy zawiera bardzo dużo kwasu mlekowego, co nietrudno stwierdzić, gdyż jego zapach rozchodzi się obficie. Kwas mlekowy jest niezbędny dla zdrowia przewodu pokarmowego.

    Często spotykamy się ze świadectwami klientów, którzy odnajdują w tym chlebie smak chleba z dzieciństwa. Instynktownie po kresowy sięgają dzieci, dorośli i starsi. Chleb ten powstaje w stuletnim zakładzie rzemieślniczym, gdzie tradycyjne podejście jest największą wartością i okazało się niełatwą drogą pod prąd.

    Gdybyśmy płynęli z prądem, pieklibyśmy dużo, szybko i tanio w oparciu o technologie gotowych mieszanek, a pieczywopodobne produkty nie różniłyby się od powszechnie spotykanych.

    Ponieważ prowadzimy małą, pokoleniową piekarnię, nasze wolnorosnące na naturalnym kwasie, ręcznie formowane i wypiekane w ceramicznym piecu pieczywo, smakuje jak dawniej.

    W naszej piekarni nie stosujemy margaryn, używamy natomiast masła z nowotomyskiej mleczarni, smalcu z rzemieślniczego zakładu w Bukowcu oraz oleju z rodzinnej tłoczni w Grodzisku Wielkopolskim. Uważamy to za nasz duży sukces.

    W swojej ofercie mamy min.
    -chleb krymski
    -chleb orkiszowy
    -chlebonetki
    -muffiny kuczowe
    -tartaletka

    Jesteśmy członkami Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz Slow Food Convivium Wielkopolska gdzie działamy dla dobra tradycji i zdrowia konsumentów.

    Nie byłoby nas gdyby nie dziadek Michał Kucz, który za piekarza wyuczył się w Berlinie jeszcze przed I wojną światową. Po ranie odniesionej na froncie wschodnim w 1916 roku, został zdemobilizowany i w 1917 roku otworzył piekarnię w Wąsowie. 15 sierpnia 1920 roku ruszyła jego piekarnia przy dzisiejszej ulicy Zbąszyńskiej 2 w Nowym Tomyślu, gdzie działa do dzisiaj w tym samym miejscu. Po śmieci dziadka w 1970 roku, piekarnię objął ojczym Maksymilian Kosicki z Grodziska Wielkopolskiego. Obecny właściciel, t.j. Kazimierz Kucz, wnuk Michała Kucza, objął piekarnię 1 marca 1990 r.

    ZAUFAJ TRADYCJI


    Piekarnia i Spiżarnia Kucz
    Sklepy Firmowe:
    Ul Zbąszyńska 2
    Ul Poznańska 9
    64-300 Nowy Tomyśl
    www.piekarniakucz.pl
    piekarnia.kucz@gmail.com

    Chleb Kresowy Piekarni Kucz z Nowego Tomyśla

    6 Miejsce

    Głosowanie zakończone!

    2535 głosów

    Ostatnie plebiscyty

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo