Gęsina i rogale - potrawy na narodowe święta
Pierś z gęsi perfumowana pomarańczą, au gratin z confit, głęboki sos z czarnej porzeczki, foie Gras
Przepis Michała Stężalskiego, szef kuchni Restauracji La Palais Du Jardin
SKŁADNIKI:
Au gratin config: 450 g mięsa z gęsi confit, 1000 g ziemniaków, 1 g czosnku, 100 g gęsiego smalcu, 100 g świeżego tymianku
Filet z gęsi: 150 g piersi z gęsi, 10 g miodu, 1 g skórki pomarańczowej, 10 ml oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży tymianek
Dynia marynowana: 100 g świeżej dyni fileta, 100 g soku z pomarańczy
Woda pomarańczowa: 100 g octu pomarańczowego, 1 g skórki z pomarańczy, 20 g masła klarowanego, 100 g cukru, goździk, liść laurowy, laska cynamonu, ziele angielskie, gwiazda anyżu
Sos: 50 g Fond z gęsi (baza do zup i sosów), 20 g galaretki z czarnej porzeczki, 10 g Foie Gras, 10 ml Sauternes (najsłynniejsze słodkie wino Francji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mięso z gęsi rozdrabniamy na włókna, łączymy z przeszkloną na smalcu szalotką, czosnkiem i tymiankiem.
- Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i układamy warstwowo.
- Pieczemy 120 stopni 90 minut.
- Pierś marynujemy w oliwie, czosnku i tymianku.
- Następnie osuszamy w ręczniku i nacinamy od strony skóry co 2 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowane mięso wkładamy skórką do dołu na zimną patelnię i ustawiamy na ogniu.
- Dzięki tej metodzie wytopi się nam lepiej tłuszcz. Mięso obsmażamy z obu stron, glazurujemy mieszanką miodu i pomarańczy.
- Dopiekamy w piekarniku w 160 stopniach około 10 minut.
- Gęś najlepiej podawać średnio wypieczoną.
- Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprowadzić do wrzenia.
- Zaparzyć w niej dynię i pozostawić w marynacie przez 12 godzin.
- Gotową dynię podgrzewamy na klarowanym maśle.
- Do redukcji Sauternes dodajemy galaretkę z czarnej porzeczki i fond z gęsi.
- Sos na koniec podprawiamy przetartą foie Gras.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?