Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki świąteczne

Katarzyna Sklepik
Pierniki nieodmiennie kojarzą się z Bożym Narodzeniem

Składniki:
0,5 kg mąki
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
W garnku podgrzać miód z dodatkiem przypraw i pozostałych składników. Do miski z mąką przelać podgrzany miód i zagnieść z tego ciasto. Rozwałkować ciasto i wykroić kształt pierniczków.

Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli wykonujemy pierniczki z witrażykami, z pokruszonymi cukierkami w otworkach, to należy je piec w temperaturze 150 stopni przez około 12 minut.

Po upieczeniu lukrujemy je lub polewamy polewą o ulubionym smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski