Składniki:
0,5 kg mąki
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
W garnku podgrzać miód z dodatkiem przypraw i pozostałych składników. Do miski z mąką przelać podgrzany miód i zagnieść z tego ciasto. Rozwałkować ciasto i wykroić kształt pierniczków.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli wykonujemy pierniczki z witrażykami, z pokruszonymi cukierkami w otworkach, to należy je piec w temperaturze 150 stopni przez około 12 minut.
Po upieczeniu lukrujemy je lub polewamy polewą o ulubionym smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?