MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona dynia z serem i papryczką chili

Anastazja Bezduszna
Fotolia
Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni. Doskonałym wyborem będzie dynia Hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Posiada suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa jej orzechowy smak.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
  • 150 g sera typu Gouda
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski