Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pestycydy w owocach i warzywach. Z kontroli NIK wynika, że zanim przebadano ich próbki, zostały one sprzedane

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
W większości przypadków płody rolne zostały zebrane i  wprowadzone do obrotu jako żywność jeszcze w czasie trwania badań, przy czym płody rolne z krótkim terminem trwałości zostały sprzedane, często bez możliwości identyfikacji konsumentów.
W większości przypadków płody rolne zostały zebrane i wprowadzone do obrotu jako żywność jeszcze w czasie trwania badań, przy czym płody rolne z krótkim terminem trwałości zostały sprzedane, często bez możliwości identyfikacji konsumentów. Grzegorz Olkowski/ Polska Press
Zbyt długi czas badania obecności pestycydów – zarówno w płodach rolnych, jak i w żywności trafiającej do sklepów – to główny problem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin- wynika z kontroli NIK.- Istnieje ryzyko, że rozwiezione już w tym czasie, na przykład na targowiska, produkty zostaną sprzedane, a nawet spożyte zanim ich próbki zostaną przebadane- alarmuje prezes NIK

- Głównym problemem systemu bezpieczeństwa obrotu środkami ochrony roślin jest zbyt długi czas badania obecności pestycydów zarówno w płodach rolnych, jak i żywności która trafia do sklepów- tłumaczy w nagranym komentarzu prezes NIK Marian Banaś. - Na informację czy w owocach lub warzywach nie pozostało zbyt dużo szkodliwej chemii czeka się średnio aż 36 dni. Istnieje więc ryzyko, że rozwiezione już w tym czasie, na przykład na targowiska, produkty zostaną sprzedane, a nawet spożyte zanim ich próbki zostaną przebadane- dodaje.

Jednocześnie prezes NIK uspokaja, tłumacząc, że przekroczenia norm pozostałości pestycydów w płodach rolnych i żywności na szczęście nie zdarzają się nagminnie.

- Długi czas badań dotyczył zarówno warzyw i owoców przeznaczonych do długiego przechowywania, jak i tych których termin przydatności do spożycia był bardzo krótki. Dla przykładu badanie pobranej z pola próbki czarnych porzeczek trwało 26 dni, truskawek 43 dni, a malin 46 dni. Dla porównania na wynik próbki marchwi oczekiwano 55 dni, korzenia pietruszki 58 dni, a sałaty aż 84 dni. Tak długi czas oczekiwania na wyniki, chociażby półtora miesiąca w przypadku malin, w praktyce uniemożliwia wydanie ewentualnego zakazu przeznaczenia do spożycia, gdyby badane owoce lub warzywa zawierały pozostałości pestycydów- mówi prezes NIK.

Jak wylicza Banaś, w latach 2016- 2018 organy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa pobrały do badań łącznie ponad 9,5 tys próbek płodów rolnych. - Pozostałości środków ochrony roślin wykryto w połowie z nich. Jednak najwyższy dopuszczalny poziomi środki te przekraczały w 4 proc. czyli w 195 pobranych próbkach- podsumowuje.

NIK podkreśla, że długi czas oczekiwania na wyniki badań próbek płodów rolnych w praktyce uniemożliwiał Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wydanie ewentualnego zakazu przeznaczania do spożycia i wprowadzania do obrotu płodów rolnych, gdyby zawierały pozostałości środków ochrony roślin. W efekcie, w ciągu trzech lat (latach 2016-2018) organy PIORiN wydały tylko jedną taką decyzję.

Dlatego też w większości przypadków płody rolne zostały zebrane i wprowadzone do obrotu jako żywność jeszcze w czasie trwania badań, przy czym płody rolne z krótkim terminem trwałości zostały sprzedane, często bez możliwości identyfikacji konsumentów- czytamy. NIK zwraca również uwagę, że liczba pobieranych do badań próbek żywności na obecność pestycydów była niska w porównaniu z innymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

W ocenie NIK podobnie, jak w przypadku badań płodów rolnych, długi czas badań próbek żywności - nawet ponad 30 dni - miał negatywny wpływ na skuteczność wycofywania z obrotu produktów szybko psujących się, i jednocześnie minimalizował skuteczność wycofywania z obrotu niebezpiecznej żywności.

Po udostępnieniu wyników badań kwestionowane produkty w większości przypadków nie były już dostępne w sklepach, z których pobrano próbki do badań- napisano we wnioskach po kontroli.

Obejrzyj wideo:

Prezes GPW: Patrząc na kursy akcji większości spółek, to najgorsze mamy za sobą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Pestycydy w owocach i warzywach. Z kontroli NIK wynika, że zanim przebadano ich próbki, zostały one sprzedane - Strefa Biznesu

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski