Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiający jogurt miętowy [PRZEPIS]

Elżbieta Podolska
Paweł Miecznik
Co zrobić latem, by nie spędzić w kuchni połowy dnia? Przepisy poleca nam szef kuchni restauracji w Hotelu Księcia Józefa Jacek Blicharski.

Składniki :

  • 20 dag świeżego ogórka
  • mały ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Ogórek umyć. Pokroić w kostkę (można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne).
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Opłukać i osuszyć miętę, Poodrywać listki od łodyżek i pokroić w paseczki.
Jogurt wymieszać ze szczyptą soli i roztartym czosnkiem. Dodać listki mięty i 2/3 ogórka.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Do szklaneczek przełożyć po kilka kostek lodu, polać je przygotowanym koktajlem. Przed podaniem posypać resztą pokrojonych ogórków. Udekorować całymi listkami mięty.

Podawać bardzo mocno schłodzony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski