Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, na przykład: cytryną, anchois, migdałami czy papryką.
Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem.
W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Składniki
- 75 gramów zielonych hiszpańskich oliwek
- 75 gramów czarnych hiszpańskich oliwek
- 5 zielonych pędów młodego czosnku (można zastąpić pędami świeżego szczypiorku)
- 15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
- 100 gramów białego sera, który można kroić
- garść migdałów
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.
Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Składniki
- 150 gramów hiszpańskich czarnych oliwek
- 75 gramów białej czekolady
- tymianek
- czerwony pieprz
Sposób przygotowania: czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.
Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza
Składniki
- 150 gramów hiszpańskich czarnych oliwek
- 10 małych małż ze słoika
- 10 różowych krewetek
- 50 gramów czerwonej papryki
- sok z limonki
- hiszpańska oliwa z oliwek
- kilka listków rukoli do ozdoby
Sposób przygotowania: przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.
Martini z hiszpańską oliwką
Składniki
- 1 szklanka ginu
- kilka kropel białego wermutu
- 2 zielone hiszpańskie oliwki
- sok z cytryny
- lód
_Sposób przygotowania: _do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?