MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne z imbirem

Anastazja Bezduszna
123rf
Sezon ogórkowy to czas, kiedy gospodynie chętnie wymieniają się przepisami na ich kiszenie. Szukają tych, które gwarantują, że ogórki będą twarde i smaczne. Proponujemy przepisy, które szybko i łatwo się robi, a ogórki są przepyszne.

Składniki:

  • około 2 kg ogórków gruntowych ,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej,
  • 5 listków wiśni,
  • 5 listków czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka gorczycy białej,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • ok. 60 g korzenia imbiru,
  • koper, 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i układamy w słoiku. Myjemy listki wiśni i porzeczki i też wkładamy do słoika. Kroimy w plastry imbir i miażdżymy lekko czosnek. Razem z gorczycą, pieprzem i koprem wkładamy wszystko do ogórków. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski