Składniki:
- około 2 kg ogórków gruntowych ,
- 1,5 l wody,
- 1,5 łyżki soli niejodowanej,
- 5 listków wiśni,
- 5 listków czarnej porzeczki,
- 1 łyżeczka gorczycy białej,
- kilka ziaren pieprzu,
- ok. 60 g korzenia imbiru,
- koper, 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i układamy w słoiku. Myjemy listki wiśni i porzeczki i też wkładamy do słoika. Kroimy w plastry imbir i miażdżymy lekko czosnek. Razem z gorczycą, pieprzem i koprem wkładamy wszystko do ogórków. Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?