W tym roku festiwalowa scena zacznie działać w czwartek, 14 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji, prezentacje wyjątkowych produktów, oraz występy autorów programów kulinarnych.
Festiwal to także konkursy. Ten najsłynniejszy to turniej Polska Nalewka Roku. Do udziału w nim szykują się nalewkarze z całej Polski, wydobywając z piwniczek co cenniejsze flaszki. To właśnie dzięki konkursowi Polska Nalewka Roku i podobnym wydarzeniom wróciła moda na te tradycyjnie polskie trunki. Co roku jury ocenić musi około stu nalewek.
- To niełatwa praca, ale ciąży na nas wielka odpowiedzialność wyłonienia prawdziwych talentów - mówi Piotr Bikont, przewodniczący kapituły.
Poznańscy i wielkopolscy restauratorzy zmierzą się w tym roku z golonką. W dotychczasowych potyczkach jurorzy festiwalu szukali m.in. najlepszych szarych kluch, kaczki po wielkopolsku, tatara i czerniny. W tym roku przyszła kolej na golonkę po poznańsku. Restauratorzy, którzy sztukę jej przygotowania opanowali do perfekcji, mogą już nadsyłać zgłoszenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?