Dzisiaj przygotuję naleśniki z mięsem panierowane. Najpierw przygotowuję nadzienie. Mięso płuczę, zalewam wrzącą wodą i podgotowuję. Warzywa myję, obieram, płuczę i dodaję do mięsa wraz z przekrojoną i zrumienioną na płycie cebulą. Gdy mięso się dogotowuje - dodaję sól i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Miękkie mięso wyjmuję, a wywar wykorzystuję na zupę.
Następnie namoczoną bułkę odciskam, obraną cebulę lekko zrumieniam na tłuszczu. Mielę ugotowane mięso wraz z bułką i cebulą, dodaję sól i pieprz do smaku. Przyrządzam ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewam, wsypuję do garnka. Dodaję mleko, sól i jajka, mieszam ciasto na jednolitą masę.
Rozgrzewam patelnię, smaruję ją słoniną nabitą na widelec. Na gorącą patelnię nalewam ciasto łyżką wazową i rozprowadzam je równomiernie. Patelnię stawiam na rozgrzanej płycie, a nie wprost na ogniu i naleśniki smażę tylko z jednej strony. Usmażone naleśniki podnoszę nożem i wykładam na stolnicę, stroną przysmażoną na wierzch.
Nakładam wcześniej przygotowane nadzienie, rozsmarowuję je, składam dwa przeciwległe boki i zwijam w wałeczki.
Przygotowane naleśniki z nadzieniem panieruję w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Następnie rozgrzewam smalec na patelni i smażę naleśniki z obydwu stron na rumiano.
SKŁADNIKI
Naleśniki z mięsem panierowane
(na 4 osoby)
Ciasto:
22 dag mąki pszennej
250 ml. mleka
2 małe jajka
sól
słonina (do smarowania patelni)
Nadzienie:
25 dag wołowiny gotowanej
5 dag bułki pszennej
2 dag smalcu
2 dag cebuli
sól i pieprz do smaku
Panierka:
7 dag bułki tartej
jajko
10 dag smalcu do smażenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?