W ocenie jury konkursu najlepsi w przyrządzaniu kaw na czas okazali się bariści pracujący w COSTA COFFEE w Wielkiej Brytanii. Zwyciężczynią, która zdobyła tytuł Barista of the Year 2012 została Victoria Stewart. Na drugim miejscu uplasowała się Laska Goldsack, która pobiła rekord wykonując prawidłowo 15 espresso w ciągu 2 minut. Trzecie miejsce zajął Urvish Mistry - jedyny mężczyzna w finałowej trójce.
Kawowy drink dowolny zrobił wielkie wrażenie na jury i został okrzyknięty Najlepszym Kawowym Drinkiem Dowolnym na Świecie
Jednak prawdziwą gwiazdą Światowych Mistrzostw Barista of the Year 2012 okazała się Agnieszka Fleischer. Jej kawowy drink dowolny zrobił wielkie wrażenie na jury i został okrzyknięty Najlepszym Kawowym Drinkiem Dowolnym na Świecie.
Agnieszka zaprezentowała drinka składającego się z espresso przygotowanego z mieszanki Mocha Italia, słonego karmelu z bezą karmelizowaną palnikiem, przyrządzoną na bazie jabłek z polskiego sadu. Drink nosił nazwę Appleasure, a jabłka do jego stworzenia zostały przywiezione przez baristkę prosto z Polski. Wyróżnienie ze strony jury jest tym bardziej cenne z uwagi na trudność połączenia smaku owoców z kawą. Najlepszego Drinka Dowolnego na Świecie będzie można niebawem spróbować w polskich kawiarniach należących do CHI Polska.
- Agnieszka pokazała całemu światu, gdzie tworzą się inspiracje. Teraz Świat Kawy ma nową ikonę - polskie jabłko - mów Dorota Szczerbicka, dyrektor marketingu CHI Polska opiekująca się markami coffeeheaven i COSTA COFFEE, która specjalnie pojechała do Londynu kibicować polskiej zawodniczce.
Na co dzień Agnieszka pracuje w kawiarni coffeeheaven na lotnisku Poznań - Ławica. We wrześniu 2012 roku zdobyła tytuł Mistrzyni Polski Baristów w polskim finale konkursu Barista of The Year.
Jako wybitna specjalistka prowadzi szkolenia dla baristów CHI Polska. Prywatnie interesuje się fotografią, prowadzi blog kulinarno-wnętrzarski i jest zafascynowana Skandynawią.
Agnieszka Fleischer zdecydowała się na pracę jako baristka przez przypadek. Po jakimś czasie przekonała się, że jest to wymarzona praca dla niej. Dwa lata później, 24 października 2012 roku znalazła się we wnętrzach Vinopolis, w samym sercu Londynu, by rywalizować o tytuł Mistrza Świata w konkursie Barista of the Year 2012 z dziesiątką najlepszych baristów wyłonionych spośród tysięcy kandydatów z 27 krajów.
Uczestnicy finału musieli wykazać się umiejętnością przyrządzania spełniającego najwyższe standardy espresso, a także zaskoczyć jury autorskim dowolnym drinkiem kawowym przygotowanym specjalnie na światowy finał mistrzostw
WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody