Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nadziewane kotlety

Waldemar Kurowski
Tym daniem nasz stały, kulinarny bloger Waldemar Kurowski podbija podniebienia wszystkich gości. Polecamy więc bardzo nietypowe, nadziewane kotlety.

Składniki (na 4 osoby)

1,5 kg ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dag mąki pszennej
przyprawa warzywna
sól i maggi do smaku
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie
Kilogram ziemniaków obieram, płuczę, ucieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam sok. Pozostałe ziemniaki obieram, płuczę, gotuję i mielę w maszynce do mięsa. Surowe i gotowane ziemniaki mieszam razem z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej, wyrabiam ciasto. Mięso mielone doprawiam do smaku, tak jak na kotlety mielone. Z ciasta robię placki wielkości dłoni, na środek kładę mielone mięso i formuję na kształt kotletów. Tak przygotowane kotlety podsmażam z obu stron na patelni, przekładam do rondla, posypuję przyprawą warzywną, skrapiam maggi i duszę w piekarniku 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski