18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Muszelki z grzybami i kurczakiem w śmietanie

Katarzyna Sklepik
Kurki przed podaniem trzeba porządnie oczyścić
Kurki przed podaniem trzeba porządnie oczyścić Międzybrodzkie makarony
Dietetyce radzą by jeść grzyby nawet dwa razy w tygodniu! Dostarczają dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych. A odpowiednio przygotowane mogą zaskoczyć swoim smakiem.

Składniki:

  • makaron – muszelki - 250 g
  • podgrzybek świeży - 500 g
  • kurka świeża - 250 g
  • cebula -2 średnie sztuki
  • filet z kurczaka - 200 g
  • olej - 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% - 300 ml
  • śmietanka słodka 18% - 200 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Oczyszczone grzyby pokroić na cząstki, a następnie obgotować w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oraz cebulę kroimy w średnie kostki, po czym podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego nasze grzyby oraz obie śmietany, po czym dokładnie mieszamy.

Wszystko doprawiamy dla smaku, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie, posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski