- To najważniejsze targi sektora rolno-spożywczego w naszej części Europy - mówił obecny na MTP minister rolnictwa Stanisław Kalemba. - Polagra od lat doskonale odzwierciedla zmiany, jakie zachodzą na polskiej wsi, w rolnictwie i w branży rolno-spożywczej. Ten sektor polskiej gospodarki jest jednym z najmocniejszych w UE. Należymy do największych producentów żywności. Jesteśmy największym w Europie, a trzecim na świecie producentem jabłek, najważniejszym producentem pieczarek czy soków zagęszczonych. Zajmujemy drugie miejsce w produkcji żyta i ziemniaków, a trzecie rzepaku - wyliczał minister rolnictwa.
I podkreślał, że sektor rolno-spożywczy jest najbardziej dynamicznym w polskiej gospodarce. Zdaniem ministra Kalemby, ogromną rolę odegrały tu pieniądze z Unii Europejskiej. Bo dzięki nim polskie rolnictwo korzysta z najnowocześniejszych, światowych technologii. Rok 2013, zdaniem ministra rolnictwa, ma być rekordowy pod względem eksportu i nadwyżki w handlu zagranicznym.
- A w nowej unijnej perspektywie rolnicy łącznie mają dostać 32,1 miliarda euro - mówił Stanisław Kalemba. - Pracujemy w ministerstwie nad tym, by część pieniądzy na modernizację rolnictwa była jeszcze wyższa. Nie będzie jednak łatwego, unijnego pieniądza. Trzeba będzie się wykazać. A przeznaczony budżet pozwala na dalszy, szybki rozwój naszego rolnictwa.
Efekty tego rozwoju i bogatą, polską ofertę można zobaczyć na targach branży spożywczej Polagra, które rozpoczęły się w poniedziałek na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Bierze w nich udział blisko tysiąc wystawców z 32 krajów świata. Prezentują na MTP kilkaset nowości. A zobaczyć tu można niemal wszystkie etapy powstawania żywności - od produkcji, przez pakowanie, po gotowe wyroby. Polagra to bowiem aż cztery branżowe imprezy: targi wyrobów spożywczych Polagra Food, targi technologii spożywczych Polagra Tech, targi gastronomii Polagra Gastro i targi opakowań Pakfood. Towarzyszom im też targi wyposażenia hoteli Invest Hotel.
Na Polagrze w tym roku króluje branża wędliniarska i mleczarska. Tradycyjnie ważne miejsce targów zajmie żywność ekologiczna - od miodów i serów kozich poprzez kapłona polskiego i mięso wieprzowe, aż po produkty pochodzenia roślinnego. Poza ofertą kilkuset nowych produktów, odbywa się tu również Forum Rzeźników i Wędliniarzy, pokazy kulinarne, prezentacje parzenia kawy i herbaty, a także np. Kulinarny Puchar Polski, Konkurs Kulinarny Primerba Cup, II Wielkopolskie Mistrzostwa Baristów czy Mistrzostwa Polski w Degustacji Herbaty.
WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?