W pracy ośrodkowego układu nerwowego waż-ną rolę odgrywają neuroprzekaźniki. Są to substancje (m.in. hormony, enzymy), dzięki którym możliwe jest przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi.
Szczególny wpływ na funkcjonowanie mózgu mają dwa aminokwasy. Jeden to L-tyrozyna, biorąca udział w syntezie noradrenaliny i dopaminy, neuroprzekaźników poprawiających szybkość myślenia, wpływających na sprawność umysłu, równowagę i pamięć długotrwałą. Natomiast L-tryptofan, uczestniczy w powstawaniu serotoniny, zwalniającej nasze reakcje, odpowiedzialnej za uczucie sytości i senności pojawiające się po posiłku.
Jeśli chcemy już od rana skłonić mózg do wytężonej pracy, na śniadanie powinniśmy zjeść posiłek bogaty w białko. Najwięcej L-tyrozyny zawierają bowiem pokarmy wysokobiałkowe, m.in. mięso, fasola, soja.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Na kolację lepszy będzie uspokajający i wyciszający L-tryptofan, którego dostarczą nam banany, mleko, warzywa kapustne, pestki słonecznika czy ziemniaki, a więc zdecydowanie potrawy o wysokiej zawartości węglowodanów.
Gdy odczuwamy znużenie, brakuje nam energii, mamy kłopoty z koncentracją, to może oznaczać, że nasz ośrodkowy układ nerwowy domaga się... cukru. Narząd ten zużywa aż połowę glukozy zawartej w krwi. Aby zapobiec spadkowi poziomu cukru, warto pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków, zwłaszcza gdy czeka nas wysiłek umysłowy.
Pamiętajmy też, że słodycze mogą zapewnić szybki zastrzyk energii, ale jeśli zbyt często będziemy sięgać po batoniki, czekoladę i ciastka nasz organizm przerobi nadmiar cukru na zapasy tkanki tłuszczowej. Wybierajmy więc węglowodany złożone, zawarte np. w produktach pełnoziarnistych.
Co jeszcze warto jeść? Bogate w lecytynę żółtka jaj, ziarna soi, orzeszków ziemnych i kiełków pszenicy. Lecytyna dostarcza nam choliny, potrzebnej do wytworzenia przez mózg jednego z neuroprzekaźników, wpływających korzystnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego.
Ważną rolę odgrywają też witaminy z grupy B (znajdziemy je m.in. w drożdżach, zarodkach pszennych, wątrobie, mięsie indyka, płatkach zbożowych, tuńczyku).
Natomiast tłuste morskie ryby, m.in. makrela, śledź, łosoś, tuńczyk i pstrąg oraz siemię lniane, soja, rzepak i orzechy dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Są one niezbędne nie tylko dla rozwoju ośrodkowego układu nerwowego u dzieci, ale również chronią przed demencją u osób starszych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?