Grzyby starannie oczyszczam, obieram ze skórki, dobrze płuczę pod bieżącą wodą, osączam na sicie i kroję w plasterki.
Cebulę obieram, drobno kroję i wrzucam na dobrze rozgrzany tłuszcz, lekko zrumieniam, dodaję grzyby i duszę godzinę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Następnie wlewam śmietankę z rozprowadzoną mąką, dobrze mieszam, zagotowuję i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z gniecionymi ziemniakami, posypanymi drobno posiekaną zieleniną.
Składniki na 4 osoby
- 1 kg maślaków
- 3 łyżki tłuszczu
- duża cebula
- szklanka śmietanki
- dag mąki
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?