Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marynujemy patisony

Anastazja Bezduszna
123rf
Smaki letnich warzyw i owoców staramy się zamknąć w słoiku. Do tradycyjnych ogórków kiszonych, kompotów wieloowocowych i przecieru pomidorowego można dostawić na półkę marynowane patisony lub kiszone arbuzy. Warto się odważyć i nieco poeksperymentować.

Składniki:

  • patisony,
  • liść laurowy,
  • koper (dojrzały, podsuszony z nasionkami),
  • 2 ząbki czosnku (wedle uznania, mogą być dwa, trzy),
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • pieprz

Zalewa:

  • 1,5 litra wody,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 1 szklanka cukru ,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Patisony myjemy, kroimy na kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Mieszamy wszystkie składniki na zalewę i gotujemy. Do słoika wrzucamy liść laurowy, koper, chrzan, ziele angielskie, pieprz. Następnie wrzucamy patisony. Zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w piwnicy, w chłodnym i suchym miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski