Składniki:
- patisony,
- liść laurowy,
- koper (dojrzały, podsuszony z nasionkami),
- 2 ząbki czosnku (wedle uznania, mogą być dwa, trzy),
- chrzan,
- ziele angielskie,
- pieprz
Zalewa:
- 1,5 litra wody,
- 1,5 szklanki octu 10%,
- 1 szklanka cukru ,
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Patisony myjemy, kroimy na kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Mieszamy wszystkie składniki na zalewę i gotujemy. Do słoika wrzucamy liść laurowy, koper, chrzan, ziele angielskie, pieprz. Następnie wrzucamy patisony. Zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w piwnicy, w chłodnym i suchym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?