Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań i Nocnych Menu są w tym roku „Zioła i przyprawy świata”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy, aby jak zaznaczają „z jednej strony pokazać uczestnikom obfitość lokalnego ogródka – ze świeżą pietruszką, czosnkiem, rokitnikiem i aromatyczną różą, a z drugiej ukazać jak mapa smaków zmieniła się w polskich restauracjach pod wpływem egzotycznych i kiedyś niedostępnych przypraw”.
- Jako jedyni nie bazujemy na przecenie 50% czy sprzedaży grupowej, ale na zainteresowaniu kuchnią najwyższej jakości. Noc Restauracji to przede wszystkim gwarancja smaku w najlepszym wydaniu. Zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Podczas pokazów gotowania na żywo zachęcamy szefów kuchni, żeby podzielili się wiedzą o swoich ulubionych przyprawach, o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych i suszonych ziół, a nie wzbogaca się go i ulepsza chemicznymi dodatkami – zapewnia Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
Tylko z okazji Nocy restauracji piętnaście poznańskich lokali otworzą swoje podwoje w piątek, a zakończą ten dzień dopiero w sobotę. Od godziny 18 (20 maja) już zaczną serwować dania z Nocnego menu. Warto dobrze zaplanować swoją trasę, by do godziny 2 nocy zdążyć zasmakować jak najwięcej potraw. Przygotowaliśmy dla Was Mapę Smaków Poznania. Klikając na widelec z nożem oprócz adresu restauracji znajdziecie też główne dania tego wieczoru. Uwaga, nie oglądać na pusty żołądek!
Warto też uwzględnić godziny i tematy pokazów kulinarnych w poszczególnych lokalach.
A oto lista:
- Avocado Restaurant & Wine - O godzinie 22:00 - live cooking Nocnego Dania z Grzegorzem Filozofem
- Bazar 1838 - pokaz przygotowania sorbetu z zielonego jabłka i sferycznego jogurtu
- Drukarnia Skład Wina & Chleba - O godzinie 21:00 pokaz produkcji czekolady i wypieku chleba
- Figa - O godzinie 21:00 - live cooking z udziałem Gości
- Jadalnia - O godzinie 21:30 - pokaz przygotowywania Nocnego Menu na żywo
- Lars, Lars & Lars - Od godziny 20:00 szef kuchni Michał Orłowski na oczach gości będzie przygotowywał przekąski typu "amuse bouche" i częstował nimi gości.
- Monidło - O godzinie 20:00 - live cooking z udziałem gości
- NIKU - O godzinie 22:00 - gotowanie na żywo z szefem kuchni Adamem Zastróżnym
- NOON - O godzinie 20:00 - live cooking z szefem kuchni Romanem Kosmalskim
- Oskoma - O godzinie 22:00 - pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu szefa kuchni Adama Adamczaka, z udziałem Adama Hołogi uczestnika programu Mam Talent
- P jak Pysznie (Kępno) - O godzinie 22:00 - pokaz chłodnika nocnego z rozszerzeniem o żywioły: Woda, Ogień, Ziemia, Powietrze
- Toga - live cooking Dania Nocnego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?