Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa makowa:
- 3 szklanki maku,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła,
- 4 jajka,
- 4 łyżki żelatyny.
- 1/2 kostki margaryny (lub masła),
- 5 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka żelatyny,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita dodać cukier i miksować do momentu aż będzie niewyczuwalny. Następnie dodać żółtka, wodę a na końcu przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Masło utrzeć z cukrem.
Mak zaparzyć wodą i przekręcić dwa razy przez maszynkę. W osobnej misce ubić białka a jak piana będzie sztywna to dodać żółtka. Masą jajeczną dodać do masy z makiem i wymieszać mikserem. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy makowej. Wymieszać mikserem. Margarynę roztopić, dodać cukier puder, kakao. Jak masa będzie jednolita dodać kwaśną śmietanę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do polewy. Wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę makową, i jak polewa zacznie tężeć to polać nią placek. Włożyć do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?