Składniki:
- 150g łososia
- 1 cykoria
- 200 g szpinaku
- szampan
- olej
- miód
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pół cytryny
Sposób przyrządzenia:
Cykorię przekroić wzdłuż na dwie części i wydrążyć gorzką łodygę, włożyć do garnka, zalać szampanem, przed zagotowaniem dodać trochę masa, soli i dużo miodu.
Do małego rondelka wlewamy tyle oleju, aby pokryć nim łososia. Olej podgrzewamy i wkładamy sondę, aby pokazała nam temperaturę oleju, która powinna wynosić 80-90 stopni. Po uzyskaniu tej temperatury wkładamy rybę na około 10 minut i pilnujemy aby nie przekroczyć 90 stopni. Szpinak podsmażyć na masełku z cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Na talerzu układać kolejno szpinak, cykorię i łososia. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody