Kupując tuńczyka w puszcze warto wybrać rybę w oliwie z oliwek lub w sosie własnym. Warto też zauważyć, że połączenie tuńczyka i czystej oliwy z oliwek stanowi prawdziwy skarbiec składników odżywczych. Zestawienie ryby, bogatej w łatwo przyswajalne białko, fosfor, wapń, witamin z grupy B12 oraz PP i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz oliwy z oliwek, będącej źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, gwarantuje kompletne i dietetyczne pożywienie dla całej rodziny.
PRZEPIS NA LASAGNE Z TUŃCZYKIEM Z RICOTTĄ
Składniki
- 200 gramów makaronu lasagne
- 2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek
- 4 cukinie
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 300 gramów sera ricotty
- 50 gramów tartego parmezanu
- 500 ml beszamelu
- listki świeżej bazylii
- 30 gramów oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie
Cebulę i cukinię pokrój w drobne krążki. Podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw solą.
Połącz ricottą z cukinią i zetrzyj parmezan do beszamelu.
Ułóż warstwę lasagne w naczyniu żaroodpornym, zalej beszamelem i mieszanką ricotty i cukinii. Ułóż plastry pomidora i kawałki odsączonego tuńczyka. Dopraw listkami bazylii i przykryj kolejną warstwą makaronu.
Powtórz proces układania warstw aż do skończenia składników. Piecz w piekarniku Rozgrzanym do 180 stopniu przez około 30 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Mała rada dotycząca tuńczyka w puszce: Jeśli cały tuńczyk nie został zużyty od razu, należy zostawić go w puszce i dodać świeżej oliwy z oliwek, tak aby całkowicie pokryła rybę. Następnie trzeba zawinąć puszkę w folię i umieścić w lodówce. Tak zakonserwowanego tuńczyka należy spożyć najlepiej w ciągu 2 lub 3 dni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?