Składniki (na 4 osoby)
30 dag mięsa z pieczonego kurczaka
1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach
2 cebule
3 dag suszonych grzybów
1 szklanka śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
5 dag słoniny
Duży pomidor (kto lubi - niekoniecznie)
pieprz i sól do smaku
smalec do wysmarowania rondla.
Przygotowanie
Mięso z pieczonego kurczaka kroję w drobne paski. Ugotowane ziemniaki obieram z łupiny i kroję w plasterki. Obraną cebulę drobno siekam i zrumieniam na słoninie. Umyte grzyby gotuję, gdy są miękkie odcedzam i kroję w cienkie paseczki. Wywar mieszam ze śmietaną. Rondel smaruję smalcem. W przygotowanym rondlu układam warstwami: ziemniaki, mięso, cebulę wymieszaną z grzybami i plasterkami jajek ugotowanymi na twardo. Układam tak, by ostatnią warstwą były ziemniaki. Każdą warstwę oprószam solą i pieprzem, zalewam śmietaną wymieszaną z wywarem z grzybów. Kto lubi może jeszcze na wierzch położyć pokrojonego pomidora. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?