Umytego i osuszonego kurczaka skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą i pieprzem, zawijam w folię aluminiową i zostawiam na dwie godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje, układam ciasno w rondlu, zalewam przegotowaną wodą, tak aby lekko przykryła mięso i wstawiam do gotowania.
Na patelni topię masło, wrzucam drobno posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia, dodaję cynamon i namoczony we wrzątku szafran. Cebulę z pozostałymi składnikami przekładam do kurczaka, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu przez 40 minut. Gdy kurczak miękki, wyjmuję go, a do sosu wrzucam śliwki bez pestek i ponownie zagotowuję, dodaję miód i ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu.
Pod koniec gotowania dolewam wino, zagotowuję i przecieram przez sito. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego sosu wkładam porcje kurczaka.
Podaję z lanymi kluskami.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kurczak
- łyżka soku z cytryny
- 25 dag śliwek węgierek
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- duża cebula
- szczypta szafranu
- cynamon
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?