Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak w śliwkowym sosie

Waldemar Kurowski
Powoli kończy się sezon na śliwki węgierki więc pora, by je wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu. Kurczak w śliwkowym sosie.

Umytego i osuszonego kurczaka skrapiam sokiem z cytryny, nacieram solą i pieprzem, zawijam w folię aluminiową i zostawiam na dwie godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje, układam ciasno w rondlu, zalewam przegotowaną wodą, tak aby lekko przykryła mięso i wstawiam do gotowania.

Na patelni topię masło, wrzucam drobno posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia, dodaję cynamon i namoczony we wrzątku szafran. Cebulę z pozostałymi składnikami przekładam do kurczaka, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu przez 40 minut. Gdy kurczak miękki, wyjmuję go, a do sosu wrzucam śliwki bez pestek i ponownie zagotowuję, dodaję miód i ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu.

Pod koniec gotowania dolewam wino, zagotowuję i przecieram przez sito. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego sosu wkładam porcje kurczaka.
Podaję z lanymi kluskami.

Składniki na 4 osoby:

  • 1 kurczak
  • łyżka soku z cytryny
  • 25 dag śliwek węgierek
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • duża cebula
  • szczypta szafranu
  • cynamon
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski