Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak orientalny

Anastazja Bezduszna
Kurczak orientalny najlepiej smakuje podane z ryżem - dzieli się Paulina Stępień, autorka blogu i książki kulinarnej.

Składniki:

  • ok. 350 g kurczaka,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • ok. 4 łyżki mąki,
  • ryż długoziarnisty do podania (ok. 250 g)

Sos:

  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki soku ananasowego,
  • 1/2 szklanki ketchupu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ok. 1/4 szklanki wody

Dodatki:

  • 1 cebula,
  • 3 połówki różnych kolorów papryki,
  • 4-5 plasterków ananasa,
  • pędy bambusa (pół szklanki),
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Najpierw siekam drobno imbir (obieram go ze skórki) oraz czosnek, wrzucam do miski, dodaję sos sojowy i mieszam. Kurczaka kroję na małe paski i wrzucam do marynaty. Odstawiam na przynajmniej kilkanaście minut. Potem obtaczam kurczaka bardzo mocno w mące. Rozgrzewam olej w garnku i partiami wrzucam panierowanego kurczaka, smażę, aż będzie złocisty. Wyjmuję i odstawiam w ciepłe miejsce. Cukier wrzucam do rondelka i podgrzewam do skarmelizowania, wlewam sok ananasowy i znów podgrzewam. Dodaję ketchup, ocet i podgrzewam. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam z wodą, dodaję do sosu i podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie nastawiam też ryż. Kroję w kostkę cebulę, paprykę w trzech kolorach i ananasa. Na maśle z odrobiną oleju przesmażam cebulę i paprykę, gdy są szkliste, dodaję ananasa i pędy bambusa, chwilę przesmażam. Dodaję sos i mieszam, na koniec dodaję kurczaka i podgrzewam, aby danie było gęste i gorące. Podaję z ryżem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski