Składniki:
1,5 litra mleka,
0,5 szklanki cukru,
4 jaja,
cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, mleko zagotować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając połowę cukru, kłaść łyżeczką na gotujące mleko, lekko zagotować i wyjąć. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i dolać lekkim strumieniem. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, dodać cukier waniliowy. Wystudzić. Podać z ułożonymi na wierzchu piankami.
Zupa zajęła I miejsce na Ogólnopolskim Zjeździe Kół Gospodyń Wiejskich w Licheniu w 2015 roku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?