Składniki:
- 2 piersi z kaczki bez kości,
- 1 pomarańcza,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól do smaku,
- słoiczek konfitury z żurawiny,
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
- odrobina chili,
- roszponka i owoce granatu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą, rozmarynem, wyciśniętym sokiem z pomarańczy i pozostawiamy na co najmniej 4 godz. Układamy mięso skórką do dołu na rozgrzaną patelnię i opiekamy po 8 min każdą ze stron, a następnie przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min w temp. 180-200°C. W tym czasie przygotowujemy sos z powstałego tłuszczu po opiekaniu, dodając konfiturę z żurawiny, wino i szczyptę chili. Podajemy np. z pyzami, kluskami śląskimi lub grzankami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?